PSD are o datorie de peste 55.000 de euro la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București, din subordinea Primăriei Capitalei. Administrația este cea care a închiriat social-democraților Arena Națională în anul 2014, pentru lansarea candidaturii lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale.
În acest moment, PSD nu poate folosi acest cont pentru niciun fel de operațiuni, însă, potrivit unor surse social-democrate, suma nu este greu de acoperit. De altfel, liderii PSD au început deja un plan pentru strângerea banilor, în special din cotizațiile membrilor. Încasările din această sursă au crescut în ultima perioadă, iar social-democrații au impus tuturor candidaților la alegerile locale și parlamentare din 2016 să aibă cotizațiile la zi pentru a fi eligibili.
Întrebat despre blocarea unui cont al partidului pentru suma de 55.000 de euro, Dragnea a confirmat existența acestei probleme, însă spune că s-au luat măsuri.
„Situația va fi remediată până la sfârșitul lunii ianuarie, pentru că s-a stabilit – și fiecare organizație și-a luat acest angajament – să fie achitate toate cotizațiile restante. Sfârșitul lunii ianuarie a fost termenul stabilim împreună cu trezorierul partidului. (…) Să fie conturile deblocate, pentru că dacă ai conturile blocate nu poți depune lista (de candidați la alegeri – n.r.). Am stabilit ca acest stil, această abordare, prin care cotizația nu se mai plătește la partid este profund incorectă și greșită”, a spus Liviu Dragnea, la Piatra Neamț, în finalul ședinței Comitetului Executiv Național.
Liderul PSD a criticat atitudinea membrilor partidului de până acum, care nu și-au plătit cotizațiile, afirmând că acestea erau de minimum un leu. „Este o cotizație foarte mare, foarte greu de plătit”, a spus, ironic, Dragnea.
Acesta a precizat că, din datele pe care le are, suma totală pe care PSD ar trebui să o încaseze de la membrii cu restanțe la plata cotizațiilor este de „cel puțin 1,7 milioane de lei”. Astfel, această sumă va fi recuperată până la finalul lunii, iar datoria către Primăria Capitalei va fi plătită. Dragnea a adăugat că unii membri, care își permit, vor putea să plătească și cotizații mai mari, în funcție și de pozițiile de conducere pe care le au în partid.
Pe de altă parte, cu privire la lansările candidaților în stilul folosit între 2012 și 2014, Dragnea a spus că PSD nu va mai organiza astfel de evenimente. „A trecut vremea acelor spectacole mari. Nu cred că ne mai aduc avantaje”, a spus liderul PSD, vorbind atât despre costurile financiare, cât și de imagine, ale unui astfel de eveniment.
Această situație este cunoscută în PSD de la finalul anului trecut, însă până în acest moment datoria nu a putut fi plătită.
La mijlocul lunii decembrie, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că lansarea candidaturii la prezidențiale din 2014 a lui Victor Ponta nu a fost plătită de către PSD, confirmând informațiile pe această temă apărute în presă și adăugând că partidul va strânge banii necesari pentru a se achita de această datorie.
Întrebat dacă evenimentul de pe Arena Națională din septembrie 2014, prin care Victor Ponta și-a lansat candidatura la prezidențiale, a fost plătit de către PSD, Dragnea a spus că nu. „N-a fost plătit de PSD și urmează să vorbim cu colegii să strângem fonduri ca să plătim o datorie de la lansarea candidatului la prezidențiale”, a afirmat liderul PSD.
Subiectul a apărut în urma unui raport potrivit cărora au existat nereguli la Primăria Capitalei în anul 2014, inclusiv în privința evenimentului PSD. Astfel, Primăria și-a asumat, în 2014, aproximativ 60% din costurile evenimentului de lansare a lui Victor Ponta, prin firma UTI GRUP, care se ocupa de mentenanța Arenei Naționale. Potrivit Curții de Conturi, Primăria ar fi alocat, nejustificat, aproape 250.000 de lei pentru acest eveniment.
La evenimentul din septembrie 2014 au participat aproximativ 70.000 de social-democrați.
Datoria de 55.000 de euro este, însă, una dintre datoriile mici ale PSD. Social-democrații mai trebuit să achite aproximativ 7 milioane de euro unor diverși prestatori de servicii din campaniile electorale trecute, cea mai mare parte a sumei provenind din timpul lui Mircea Geoană și Victor Ponta. De-a lungul timpul, social-demorații au avut mai multe popriri pe conturi, având în vedere că o mare parte a acestei datorii de 7 milioane de euro trebuie plătit în termene foarte scurte.